25.10.2014 - Klub Kobiet Kreatywnych "Wariacje z dynią"

 

Ostatnie spotkanie to jesienne wariacje Kasztelanek z dynią. Było smacznie i wesoło :)

 

Na dobry początek krótka historia o "korbolu"

 

Skąd się wzięła dynia w naszym kraju? Przywędrowała do Polski w XVII wieku aż z Ameryki Południowej. Przyczyną przybycia tej zacnej rośliny z rodziny psiankowatych (Solanaceae) - należą do niej także nasza pyra, czy pomidor - nie były walory kulinarne, które poznaliśmy na naszym spotkaniu, ale przede wszystkim właściwości lecznicze. Najbardziej wartościowe są nasiona dyni zawierające wiele cennych fitosteroli i witaminę E. Zostawmy jednak zielarstwo i wróćmy do Ameryki Południowej. Dynia odgrywała tam szczególną rolę. Środkowoamerykańscy Indianie Maya zamieszkujący obecne tereny Peru wykorzystywali dynie na wiele sposobów. Była nie tylko ich pożywieniem, ale także po wydrążeniu doskonałym naczyniem. Ciekawe, szcególnie dla nas kobiet jest zastosowanie przez Indian Navajo motywu "kwiatu dyni" (squash bossom) w jubilerstwie (fot. 1).

Fot. 1. Widzicie te podobieństwo? (źródło: huuskaluta.com.pl, randomfeel.blogspot.com)


Pora na coś smacznego

 

Było o dyni kulturowo i trochę biologicznie, a teraz pora na nasze dzieła kulinarne. Na początku przystąpiłyśmy do przygotowywania ciasta dyniowego (przepis poniżej). Każdy miał swoje funkcje :-). Były następujące zespoły: mikserowy, produktów suchych, obróbki mechanicznej dyni oraz dekoracyjny. Poszło nam wyśmienicie. Kiedy ciasto wygrzewało się w piekarniku, zabrałyśmy się za krem z dyni. Wyszedł arcykremowy (przepis poniżej - my proponujemy wersję bez wina ;-)

Fot. 2.  Kasztelanki z bohaterką spotkania - dynią (fot. NO)

Przepisy

 

Ciasto dyniowe z migdałami

Składniki:

400 g dyni, 6 średnich jajek, 200 g cukru, 200 g mielonych migdałów, 5 łyżek mąki, 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki soku z cytryny, szczypta cynamonu, masło do formy, cukier puder i mgdały do posypania

Przygotowanie:
1. Dynię pokrój na cząstki, oczyść z nasion i zetrzyj drobno na tarce. Żółtka z cukrem ubij do białości. Migdały zmieszaj z mąką i proszkiem do pieczenia, stopniowo wymieszaj z ubitymi żółtkami. Teraz do masy ostrożnie dodaj dynię, sok cytrynowy i cynamon.
2. Ubij sztywno pianę z 5 białek i wymiesja równomiernie z ciastem. Wnętrze tortownicy o średnicy 26 cm wysmaruj masłem, posyp mąką. Ciasto przełóż do formy, wygładź jego powierzchnię. Wsatw na drugi poziom w piekarniku. Piecz w temperaturze 180 stopni 60 minut.

 

Krem z dyni

Składniki:

1 kg miąższu z dyni, 0,5 litra wywaru z warzyw, 0,5 szklanki białego wina, 0,5 szklanki śmietany, 0,25 kg gruszek, 4 łyżki prazonych pestek z dyni, 3 łyżki masła, sok z cytryny, gałka muszkatołowa, oliwa, sóL, biały pieprz

Przygotowanie:

1. Dynię i gruszki obrać i usunąć pestki.
2. Pokroić w kostkę i dusić w gorącej oliwie, doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
3. Wlać wywar z warzyw i gtować 30 minut.
4. Zmiksować, wlać wino i zagotoać.
5. Wymieszać ze śmietaną i doprawić sokiem z cytryny.
6. Podawać posypaną prażonymi pestkami.

SMACZNEGO :-)

 

 

Więcej zdjęć ze spotkania w galerii.

 


Natalia Olejnik